کاوشگر لوسی ناسا برای ملاقات با 8 فسیل سیارکی راهی فضا شد
به گزارش مجله انجمن دعوت، ملاقات نزدیک با 8 سیارک در یک منطقه کاملا ناشناخته از فضا چالشی بسیار بزرگ است اما این دقیقا همان کاری است که دقایقی پیش فضاپیمای لوسی ناسا با پرتاب امروز گام در جهت آن گذاشت.
فضاپیمای لوسی (Lucy) امروز 16 اکتبر (24 مهر) در ساعت 05:34 منطقه زمانی شرقی (13:04 به وقت تهران) از پایگاه فضایی کیپ کاناورال فلوریدا سوار بر موشک اطلس 5 (Atlas V) مأموریت 12 ساله خود را آغاز کرد.
طراحی جهت حرکت لوسی یکی از چالش برانگیزترین مأموریت های فضایی برای برایان ساتر (Brian Sutter) به عنوان معمار مأموریت در شرکت هوافضای لاکهید مارتین (Lockheed Martin) بود زیرا تیم مأموریت به جای هدف گذاری یک جرم خاص، در پی یک طبقه بندی از اجرام فضایی بود.
او گفت: زمانی که مقصد یک هدف مشخص مانند مریخ است، می دانیم که کجا می رویم اما این مأموریت فرق دارد زیرا شما نمی دانستید که کجا می خواهید بروید و 5000 گزینه مختلف وجود داشت.
اما این در حقیقت دومین چالش ساتر بود. نخستین مورد درک این موضوع بود که چطور می توان فضاپیمایی را به مقصد سیارک های تروجان فرستاد، زیرا تا کنون هیچ فضاپیمایی از توده سیارک های اطراف مشتری شامل دسته L4، که در مدار مشتری حدود 60 درجه جلوتر از آن قرار گرفته و دسته L5 که در همان فاصله در پشت این سیاره غول پیکر واقع شده است، بازدید نکرده است.
او اما با نگاه جامع به منظومه شمسی به نتیجه ای زیبا رسید که بهترین توصیف از جهت کاوشگر تروجان ها بود. پس از پرتاب، لوسی دو بار به سمت زمین می چرخد تا جهت خود را به درستی تنظیم کند و سپس مدار مشتری را دنبال خواهد کرد.
در طول این جهت بیرونی از مدار خود، لوسی همچنین با باز کردن آرایه های خورشیدی خود برای تأمین انرژی، به دورترین فضاپیمای خورشیدی تبدیل می شود. رکورددار فعلی مدارگرد جونو (Juno) مشتری است و دیگر مأموریت های ناسا به نقاط دورتر مانند کاوشگر گالیله (Galileo) مشتری و کاسینی (Cassini) زحل به انرژی هسته ای برای تأمین انرژی خود وابسته بودند.
سپس لوسی با چرخش دوباره به منطقه داخلی منظومه شمسی یک گذر دیگر از کنار زمین انجام می دهد و باز هم یک رکورد دیگر را ثبت خواهد کرد زیرا نخستین بار است که یک فضاپیما پس از حضور در منظومه شمسی بیرونی از کنار زمین می گذرد.
این پرواز نزدیک، جهت لوسی را به سمت مخالف تغییر می دهد و هنگامی که به پایانی این جهت برسد، دوباره در فاصله مداری مشتری قرار خواهد گرفت و این بار از توده L5 بازدید خواهد کرد.
چنین مداری که هر 6 سال تکرار می شود، به اندازه ای پایدار است که لوسی حتی پس از پایان مأموریت، به گردش خود در مدار مشتری و زمین که طبق محاسبه تیم مأموریت حدود یک میلیون سال هم طول خواهد کشید، ادامه خواهد داد و به همین دلیل به آن لقب راه نورد تروجان (Trojan Cycler) داده اند.
عکس کاور: پرتاب موشک اطلس 5 حامل فضاپیمای هیجان انگیز لوسی ناسا
Credit: NASA
منابع: NASA, Space
منبع: دیجیکالا مگ