بایدن: برآورد درباره نتایج مذاکرات وین با ایران زود است
به گزارش مجله انجمن دعوت به نقل از راشاتودی، رئیس جمهور آمریکا به افزایش سطح غنی سازی اورانیوم از سوی ایران به 60 درصد واکنش نشان داد.
جو بایدن در نشست خبری مشترک با یوشیهید سوگا نخست وزیر ژاپن که آدینه شب در کاخ سفید برگزار گردید، گفت: طرح ایران برای غنی سازی اورانیوم به میزان 60 درصد مفید نیست.
وی همچنین با بیان اینکه هرگونه برآورد پیرامون نتایج مذاکرات وین زود است در عین حال نسبت به شرکت ایران در فرایند مذاکرات برای احیای برجام ابراز امیدواری کرد.
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید هم روز آدینه بدون اشاره به نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت توسط کشورش و انفعال اروپا در قبال تعهدات خود در توافق هسته ای سال 2015 با ایران گفت: اقدام ایران در غنی سازی 60 درصدی را جدی می گیریم.
سخنگوی کاخ سفید در این باره مدعی شد: ما گام تحریک آمیز ایران را برای غنی سازی اورانیوم در سطح 60 درصد را جدی می گیریم. اقدام اخیر ایران، جدیت این کشور در مذاکره را زیر سوال می برد و طرف های توافق هسته ای باید آن را رد نمایند!
لازم به ذکر است روز سه شنبه 24 فروردین ماه سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران که به وین سفر نموده است، از شروع غنی سازی 60 درصدی اطلاع داد و گفت که هزار سانتریفیوژ دیگر با 50 درصد ظرفیت بیشتر به ماشین های موجود در نطنز، علاوه بر جایگزینی ماشین های صدمه دیده، اضافه می گردد.
به گزارش مجله انجمن دعوت، ایران روز پنجم اسفند سال گذشته گفت که مطابق مصوبه مجلس شورای اسلامی، در اعتراض به تداوم تحریم های آمریکا و اجرا نشدن مفاد برجام از سوی طرف اروپایی، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف می نماید و دیگر اجازه نظارت های فراپادمانی را به بازرسان نخواهد داد.
از سوی دیگر، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا از لحظه ورود به کاخ سفید در 20 ژانویه (اول بهمن)، عملاً هیچ گام محسوسی در راستای بازگشت به برجام برنداشته و به انجام چند اقدام عوام فریبانه کفایت نموده است؛ حال آنکه او موظف به جبران اشتباه دولت قبلی واشنگتن در مورد برجام است.
توافقنامه هسته ای ایران با نام رسمی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سال 2015 به امضای ایران و گروه 1+5 (ایالات متحده، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) و اتحادیه اروپا رسید.
طبق این توافقنامه، ایران مجاز به غنی سازی اورانیوم تا غنای 3.67 درصد است و در ازای آن، سایر طرف های امضانماینده این توافق ملزم به لغو تحریم های مالی علیه ایران شدند.
به رغم رضایت تمام طرف ها از مفاد این توافقنامه، دولت ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ در 8 ماه می 2018 (18 اردیبهشت ماه سال 97) به طور یکجانبه از این توافق خارج شد و تحریم ها علیه ایران را دوباره وضع کرد که این اقدام واشنگتن در کنار انفعال طرف های اروپایی و عدم اقدام مستقلانه آنها در جهت جبران پیامدهای این خروج، مقامات تهران را واداشت تا طبق مادتین 26 و 36 برجام در فرایندی گام به گام تعهدات برجامی خود را کاهش دهند.
دولت جدید آمریکا در کوشش است تا وانمود کند به دنبال بازگشت به توافق هسته ای سال 2015 با ایران موسوم به برجام است؛ اما در عمل به بهانه های مختلف از انجام این کار سرباز می زند.
لازم به ذکر است که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان اعلام نموده بود که تصمیم جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعلیق اجرای پروتکل الحاقی کاملاً مطابق با متن برجام بوده و این تصمیم در راستای ادامه نقض توافق هسته ای از سوی آمریکا و انفعال سه کشور اروپاییِ متعهد در برجام در عمل به تعهداتشان اجرا شده است.
منبع: خبرگزاری مهر