بهترین دستگاه تصفیه هوا چه ویژگی هایی دارد؟

به گزارش مجله انجمن دعوت، فروشندگان هرگز به شما نخواهند گفت بهترین دستگاه تصفیه هوا کدام است، این خود شما هستید که باید شناخت کافی درمورد این دستگاه ها کسب کنید. با خبرنگاران همراه باشید تا بهترین ملاک های ارزیابی برای دستگاه های تصفیه هوا را بشناسید.

بهترین دستگاه تصفیه هوا چه ویژگی هایی دارد؟

مجله انجمن دعوت | سرویس عمومی - با این سرعتی که کشور ما در بی توجهی به محیط زیست دارد، دستگاه های تصفیه هوا به زودی تبدیل به یکی از ملزومات زندگی شهری خواهند شد. همین حالا هم در شهر های عظیم یا بد شانس این احتیاج احساس می شود. شهر هایی مثل تهران، اصفهان و خوزستان. براساس گزارش سازمان بهشت زهرا، بیشترین علت مرگ شهروندان تهرانی در مهر سال 1396، نارسایی های تنفسی بوده است. همچنین طبق آمار وزات بهداشت، آلودگی هوا به صورت سالانه باعث مرگ 4 هزار و 810 نفر در تهران و 33 هزار و 500 نفر در کل کشور می شود. آنالیز شاخص کیفیت آلودگی هوا در 304 روز ابتدایی سال 1396 نشان می دهد که تنها 12 روز در سال 96 هوای تهران پاک بوده است.

دیگر از کسی پوشیده نیست که آلودگی هوا تاثیر منفی و مستقیمی بر سلامت انسان مخصوصا بر روی سلامت دستگاه تنفسی دارد و می تواند باعث انواع بیماری های تنفسی از جمله آسم، سرفه مزمن و حتی سرطان ریه شود. به هر حال انگار مسئولان و کارشناسان همواره کوشش نموده اند تا با ارائه راه چاره های مختلف، معضل آلودگی هوا را حل نمایند! اما عوامل آلودگی به قدری گسترده و غیرقابل اجتناب هستند که با برنامه های کوتاه مدت و مقطعی نمی توان با آن مقابله کرد؛ بنابراین در حال حاضر برای حفظ سلامتی باید از تمام روش های موجود بهره گرفت. روش هایی مثل استفاده از دستگاه تصفیه هوا!

اما سوال اینجاست که اصلا چرا از دستگاه تصفیه هوا استفاده کنیم؟ و اگر بخواهیم استفاده کنیم بهترین دستگاه تصفیه هوا کدام است؟

چرا دستگاه تصفیه هوا؟

بدون شک یک راه چاره مناسب برای حفاظت از خود در برابر آلودگی هوا، استفاده از دستگاه های تصفیه هوا است. بنا بر مطالعات مختلف اجرا شده از جمله تحقیقات سازمان حفاظت زیست محیطی آمریکا، هوای خانه نسبت به هوای بیرون تا چند برابر آلوده تر است. چون فضای خانه یک فضای بسته است که در آن انواع اتفاقات شیمیایی میفتد حالا خواه با پخت و پز خواه با استفاده از مواد شوینده قوی یا شیمیایی مانند انواع اسپری ها، چسب ها و رنگ ها. بهتر بگویم؛ هوای خانه شما همان هوای بیرون است که با آلاینده های خانه شما هم آلوده تر شده است و این هوا حالا حالا ها هم عوض نخواهد شد.

دستگاه تصفیه هوا می تواند آلاینده های مختلف موجود در هوای خانه را از بین برد. آلاینده هایی شامل ذرات معلق، مونوکسید کربن، میکروب ها و باکتری های مضر، گردوغبار، مو و شوره حیوانات خانگی، ذرات و دود ناشی از پخت و پز، فرمالدهید، بو های نامطبوع و …. افرادی که دچار بیماری ها و مسائل تنفسی هستند، نوزادان و بچه ها، زنان باردار و افراد مسن از جمله کسانی هستند که نسبت به آلودگی هوا حساس ترند و استفاده از دستگاه تصفیه هوا می تواند یاری عظیمی برای حفظ سلامتی آن ها و بهبود کیفیت زندگی شان باشد. البته هیچ مدرک قاطعی وجود ندارد که اثبات کند دستگاه تصفیه هوا بتواند به افرادی که آلرژی های تنفسی دارند یاری زیادی کند.

ملاک های تشخیص بهترین دستگاه تصفیه هوا

مسایلی که شما باید هنگام آنالیز یک دستگاه تصفیه هوا در نظر بگیرید تا بتوانید تصمیم درستی بگیرید عبارتند از:

1- تکنولوژی دستگاه تصفیه هوا

در این دستگاه ها تکنولوژی های مختلفی استفاده شده است که شاید معنی آن ها را ندانید. تکنولوژی هایی مانند:

استفاده از فیلتر هپا

فیلتر هپا جهت جذب ذرات معلق استفاده می شود. این فیلتر ها باید دارای مشخصات ویژه ای باشند (جذب 99.97% ذرات 0.3 میکرومتر)، و صرفا استفاده از نام هپا به صورت های Hepa-Like، Hepa-Type و یا 99 % Hep مجاز نیست و تضمین نمی کند که این محصولات در آزمایشگاه های معتبر تست شده باشند. گاهی حتی استفاده از واژه هپا در آن ها صرفا جنبه بازاریابی دارد! ذکر این نکته ضروری ست که تعویض به موقع این فیلتر ها پیش از اشباع کامل بسیار لازم است وگرنه موجب افزایش آلودگی در سطح محیط حتی بیشتر از قبل می شود.

عایق بودن جهت جریان هوا

کیپ بودن و عایق بودن جهت جریان هوا در اطراف این فیلتر ها بسیار اهمیت دارد، در غیر این صورت به دلیل مقاومت بالای این فیلتر در مقابل جریان هوا، ذرات به سادگی از اطراف فیلتر مجددا وارد محیط می شوند (متاسفانه این مورد در بسیاری از محصولات فراوری کشور چین دیده می شود). شما باید این موضوع را با آنالیز دقیق خود دستگاه متوجه شوید.

فیلتر کربن اکتیو

شما باید بدانید که فیلتر کربن نمی تواند به تنهایی ذرات را جذب کند و صرفا جهت جذب بو و گاز های محیطی استفاده می شود و معمولا همراه با یک فیلتر هپا به کار برده می شود، این فیلتر نیز پس از اشباع غیر قابل استفاده و شستشو بوده و باید بلافاصله تعویض شود.

یونایزر ها

با این تکنولوژی ذرات هوا باردار شده و سپس با صفحه ای با بار مخالف در دستگاه تصفیه هوا ذرات جذب می گردند. صفحه باردار متناوبا باید شسته شود. چیزی که شما حتما باید بدانید اینست که در این روش دو محصول جانبی شامل اکسیژن با یون منفی و ازن فراوری می شود که هر دو برای سلامتی مضر هستند.

لامپ UV

کاربرد این لامپ جهت از بین بردن باکتری هاست. استفاده از آن هم فقط در صورتی مجاز است که هیچ گونه تابشی به پوست و چشم انسان نداشته باشد و طول موج آن تنظیم شده باشد تا به سیستم ایمنی انسان آسیب نرساند. جهت حفظ اثر بخشی، لامپ UV باید سالی یکبار تعویض شود.

اکسیداسیون فتوکاتالیتیک

این یک تکنولوژی برای لامپ های UV است تا بتوانند ویروس ها وباکتری ها را اکسیده نمایند. در این روش قدرت لامپ UV با پوششی از الیاف Tio2 تقویت می شود. جهت حفظ اثر بخشی، لامپ UV و پوشش آن باید سالی یکبار تعویض شود.

فراوری گاز ازن

ازن گازیست با قدرت ضدعفونی بالا، از این گاز جهت ضدعفونی محیط های آزمایشگاهی و صنعتی که امکان استنشاق درشان وجود ندارد استفاده می شود. این گاز به خودی خود برای دستگاه تنفسی بسیار مضر است و موجب از بین رفتن بافت های ریه و گلو می شود. از این گاز به نام اکسیژن فعال نیز یاد می شود.

سیستم استریلیزاسیون ترمودینامیکی (TSS)

این سیستم به روزترین تکنولوژی ارائه شده در دستگاه های تصفیه هواست و در آن از استریلیزه کردن حرارتی توسط یک هسته سرامیکی و خاصیت مویینگی در میکروتونل های تعبیه شده در آن که تا 200 درجه سانتی گراد گرم می شوند استفاده می شود. در این فناوری 99.9% ذرات آلرژی زا شامل باکتری ها، ویروس ها، مایت ها، قارچ ها، کپک ها، مو و شوره حیوانات، ریزگرد های اورگانیک، پسماند آلی موجود در هوا و ... سوزانده می شوند. این روش یک روش فیلتراسیون نیست، چرا که به جای جذب ذرات، آن ها را می سوزاند و از بین می برد. مزیت استفاده از این تکنولوژی در مقایسه با تکنولوژی های دیگر اینست که هیچ گونه محصول جانبی مضری مانند ازن و یون فراوری نمی شود و حتی تمرکز ازن مضر در محیط کاهش می یابد. حتی این دستگاه ها نسبت به بقیه بی صداتر هستند و احتیاجی هم به تعویض فیلتر ندارند.

2- عدم فراوری گاز های مضر

همانطور که گفته شد شما باید دقت کنید که دستگاه مدنظرتان ازن و یون اکسیژن فراوری نکند تا اگر باعث بهتر شدن هوای خانه تان نمی شود لااقل بدترش نکند! در بسیاری از سایت ها یا کاتالوگ ها به جای کلمه ازن از کلمه اکسیژن فعال استفاده شده است. هرگاه با واژه اکسیژن فعال برخورد کردید از آن دستگاه پرهیز کنید. چراکه متاسفانه برخی از فروشندگان به جای بازگو نمودن این مشکل دستگاه، آن را به عنوان مزیت دستگاه و اکسیژن سازی معرفی می نمایند!

3- آلودگی صوتی

این فاکتور دیگر بستگی به این دارد که بخواهید دستگاه را در چه مکانی بهره ببرید. مثلا اگر می خواهید آن را در اتاق خواب بگذارید قطعا باید به دنبال کمترین میزان فراوری صدا باشید. اما اگر دستگاه در سالن خانه قرار گرفته است دیگر فراوری صدا اهمیت چندانی ندارد. به عنوان یک معیار کلی، صدای دستگاه بیش از 25db در درازمدت غیر قابل تحمل است.

4- مساحت تحت پوشش

شما باید این را بدانید که اگر مساحت تحت پوشش دستگاهی برابر 100 متر مربع اعلام شده است این عدد مربوط به حداکثر دور فن دستگاه است و اگر مثلا امکان کاهش دور فن تا 5 درجه وجود داشته باشد، حدودا در حداقل درجه، می توان گفت که مساحت تحت پوشش دستگاه 20 متر مربع بیشتر نیست. یعنی عملا به جز پاره ای از دقایق در طول روز هیچگاه دستگاه با حداکثر کارایی کار نمی کند و احتمال پالایش هوا به میزان ذکر شده در مشخصات آن کاهش می یابد.

5- نگهداری از دستگاه

نگهداری از دستگاه به تعداد دفعات تعویض فیلتر و استفاده راحت از حیث نگهداری، تعویض قطعات و بازبینی های دوره ای آن مربوط می شود. ممکن است شما دستگاه تان را با قیمت مناسبی خریداری نموده باشید، ولی هزینه های نگهداری آن بسیار بالا باشد. به عنوان یک پیشنهاد به شما توصیه می کنیم یا ازدستگاه های بدون فیلتر دارای تکنولوژی TSS بهره ببرید و یا اگر قصد استفاده از دستگاه های ارزان تر را دارید فیلتر های هپا، کربن اکتیو و لامپ UV (یا تکنولوژی Tio2) برای شما کافی هستند. سایر فیلتر ها در محیط هایی بجز خانه کاربرد دارند و فروشندگان شاید به قصد بازار گرمی فقط دردسرتان را بیشتر نمایند.

6- مصرف برق

هرچه مصرف برق دستگاه پایین تر باشد هزینه استفاده دائمی از دستگاه برای شما پایین ترخواهد بود. شما بهتر است از دستگاه هایی با مصرف برق پایین (ترجیحا کمتر از 60 وات) بهره ببرید و از بابت همواره روشن گذاشتنش هیچ نگرانی نداشته باشید.

شما نیز اگر در زمینه خرید دستگاه تصفیه هوا تجربه ای دارید آن را حتما در قسمت نظرات با ما و سایر کاربران مجله انجمن دعوت در میان بگذارید.

منبع: setare.com
انتشار: 17 اسفند 1399 بروزرسانی: 17 اسفند 1399 گردآورنده: davataz.ir شناسه مطلب: 290

به "بهترین دستگاه تصفیه هوا چه ویژگی هایی دارد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بهترین دستگاه تصفیه هوا چه ویژگی هایی دارد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید