خبرنگاران سونامی اختلالات روانی پس از کرونا را جدی بگیریم

به گزارش مجله انجمن دعوت، تهران - خبرنگاران - رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با بیان اینکه پس از کرونا، ما با سونامی ناشی از اختلالات روانی روبرو هستیم، گفت: این اتفاق با بروز آسیب های اجتماعی روانی در جامعه پدیدار خواهد شد و از امروز باید از وقوع چنین پیامدی جلوگیری کنیم.

خبرنگاران سونامی اختلالات روانی پس از کرونا را جدی بگیریم

محمد حاتمی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی مجله انجمن دعوت با بیان اینکه نمی توانیم بگویم به سلامت روان افراد جامعه کاری نداریم و فقط مسئول سلامت جسم مردم هستیم، شرح داد: بچه ها از اعمال و رفتار والدین متاثر هستند. وقتی مسئولان ما به فکر سلامت روان افراد باشند، در نتیجه می توانیم سلامت روان را کنترل کنیم.

وی ادامه داد: هم مسئولان، هم مردم و هم خانواده ها باید این موضوع را جدی گرفته و برای مدیریت آن راهکارهای لازم را از طریق روانشناسان، مشاوران و افراد قابل اعتماد برای زندگی فعلی خود با امکاناتی که موجود است، در نظر بگیرند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور افزود: وقتی یک نفر به شما حمله می کند، طبیعی است که دفاع می کنید. اما وقتی ما در حال دفاع هستیم به ضربه ای که وارد می شود دقت نمی کنیم در حالی که آن ضربه را متحمل شده ایم.

این روانشناس افزود: از نظر روانشناسی ویروس کرونا از سال 98 که وارد ایران شد، به همه ضربه زد و این بحران همچنان ادامه دارد. ارزیابی ما این است مردم در مدت یک سال گذشته در فشار بودند و هستند.

حاتمی گفت: طبق قوانین نانوشته ای هر تحریک و فشار، عوارض روانی دارد و این عوارض روانی روزی خود را نشان می دهد، آن وقت افراد یک روز به خود می آیند و می بینند که چه چیزهایی را در زندگی از دست داده اند.

وی گفت: برای مثال یکسری ممکن است ازدواج و تحصیلشان به تاخیر افتاده باشد، خانواده ای عزیزشان را از دست داده یا درگیر کرونا باشند و...آن وقت ذهن فعال و پویا درگیر این مسائل می شود و این اتفاق عوارض روانی را در پی خواهد داشت.

رئیس سازمان نظام روانشناسی کشور با اشاره به اینکه عوارض آن می تواند تبدیل به یک اختلال روانی برحسب زمینه فیزیکی افراد شود، تاکید کرد: برای مثال افراد ممکن است دچار وسواس، افسردگی، اختلال دوقطبی، اضطراب، اضطراب پانیک، اضطراب اجتماعی، اختلال شخصیت یا حتی اختلالات شدید روانی می شوند. پس با جامعه ای روبرو هستیم که همه افراد به یک شکلی با بیماری و اختلالات روانی درگیر هستند. این را می گوییم سونامی روانی پس از کرونا.

حاتمی با بیان اینکه سونامی روانی ناشی از اختلالات روانی، پسایند آن آسیب های اجتماعی روانی است، گفت: حال آسیب های روانی چه هستند؟ اینکه فرد از رفتن به سرکار اجتناب می کند. انگیزه اش را از دست داده و تمایلی به انجام هیچ کاری ندارد. اختلافات درون خانوادگی مثل افزایش نرخ طلاق و اعتیاد ایجاد می شود یا خیلی ها درگیر انواع اعتیاد یا انزوا و تنهایی می شوند.

وی گفت: کسی که این فشارها را تحمل می کند، برحسب محرکی که بدن تجربه کرده، امکان دارد که این آسیب و فشارها متوجه خودش شود یا متوجه دیگری کند. برای مثال اگر متوجه خودش باشد دچار افسردگی می شود اما یک زمان ممکن است فرد این فشارها را برون ریزی کرده و متوجه دیگران کند. کاری که افراد دچار اختلال شخصیت انجام می دهند.

رئیس سازمان نظارم روانشناسی کشور با تاکید بر اینکه خانواده ها و جامعه باید خودشان را آماده چنین رفتارهایی کنند، شرح داد: یکی از راهکارهای مناسب برای جلوگیری از این شرایط و سونامی شکل گیری شوراهای اندیشه ورز در دل نهادها، ارگان ها و ستاد ملی مقابله با کرونا و... است.

وی افزود: لازم است در اولین قدم با ویروس کرونا کنار بیایم، زندگی کرده و آن را به رسمیت بشناسیم. هنوز خیلی ها در فکر و انتظار این هستند که واکسن بزنند یا با انجام کاری از دست این بیماری خلاص شوند.

حاتمی افزود: درحالی که این بیماری رفتنی نیست و در خانه ما ماندگار است.مثل آنفلوآنزا. این مهمان شماست و اگر این بیماری را بپذیرید و با آن زندگی کنید، می توانید راهکارهای لازم برای زندگی با آن را نیز لحاظ کنید. مثل اینکه سبک زندگی تان را تغییر دهید، خودمراقبتی و دیگر مراقبتی انجام دهید، ماسک بزنید و... تا زمانی که در موعدش این بیماری حل شود و راهکارهای مقابله با آن در سطح کشور ایجاد شود.

از: فاطمه شیری

منبع: ایرنا
انتشار: 22 خرداد 1400 بروزرسانی: 22 خرداد 1400 گردآورنده: davataz.ir شناسه مطلب: 463

به "خبرنگاران سونامی اختلالات روانی پس از کرونا را جدی بگیریم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران سونامی اختلالات روانی پس از کرونا را جدی بگیریم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید