خواص شوید چیست؟ (آشنایی با خواص و مضرات شوید)
به گزارش مجله انجمن دعوت، خواص شوید (Dill) بسیار گسترده بوده، بعضی از مهمترین خواص شوید شامل خاصیت شیر افزا، درمان نفخ، قولنج، اختلالات خواب و برطرف بوی بد دهان است.
شوید یا شبت از سبزیجات معطر و پرخاصیت بوده که در پخت انواع غذاهایی ایرانی مصرف فراوان دارد. علاوه بر ارزش تغذیهای شوید، این سبزی دارای خواص درمانی و موارد مصرف طبی بسیار بوده، در طب سنتی از برگ، ساقه و تخم شوید در درمان بیماری ها استفاده بسیار میشود. خواص شوید و کاربردهای دارویی آن در غالب گیاه دارویی، شامل خاصیت ضد نفخ، ضد اسپاسم، شیرافزا، معطر، مدر، محرک، خواب آور، ضد میکروب و آنتی اکسیدان است. در این مطلب خلاصهای از مهمترین خواص شوید برای درمان بیماریها در طب سنتی گردآوری شده است.
شوید (Dill) | |
طبع گیاه |
|
طریقه مصرف |
|
خواص درمانی |
|
مضرات |
|
گیاه شناسی شوید
شوید گیاهی علفی، یکساله با برگهای سوزنی و گلهای چتری سفید تا زرد با دانههای ریز است. در بیشتر کشورها از تخم شوید نیز به عنوان ادویه استفاده میشود ولی در کشور ما بیشترین استفاده از برگ و ساقه شوید بوده در بیشتر غذاها از آن استفاده میشود.
خواص شوید (طبیعت و خواص درمانی)
شوید دارای طبعی گرم و خشک است. بعضی از مهمترین خواص درمانی گیاه شوید عبارتند از:
- یکی از خواص شوید که در طب سنتی از آن استفاده میشود درمان بی خوابی و مسائل خواب است، به این منظور برای درمان بی خوابی، قبل از خواب مقداری از برگهای تازه شوید را بجوید، همچنین به کسانی که در خواب خوروپف مینمایند توصیه میشود، قبل از خواب کمی تخم شوید را جویده و با کمی آب بخورند. گفتنی است استفاده از این درمان را نباید بیش از یک هفته ادامه داد.
- استفاده از دم نموده شوید برای منظم کردن قاعدگی مفید است.
- در طب سنتی از خواص شوید برای برطرف دل درد و نفخ استفاده میشود.
- شوید خاصیت ضد چربی داشته و مصرف آن در کاهش چربی خون مؤثر است.
- گیاه شوید، افزایش دهندة شیر مادر بوده و جالب است بدانید شیر حاصله بعد از مصرف این سبزی خاصیت ضد کولیک در نوزادان دارد. و به تسکین دل درد نوزاد یاری میکند.
- از دیگر خواص شوید در طب سنتی، استفاده از آن برای درمان تنگی نفس، ضعف معده، کبد، طحال و سنگ کلیه و مثانه است.
- در خصوص بیمارانی که مبتلا به استفراغ شدید هستند و هیچ غذایی حتی آب را نمی توانند در معده خود نگاه دارند بهترین درمان مصرف دم نموده شوید است .
- تخم شوید اشتها را زیاد نموده، باعث تقویت معده شده و به بدن انرژی میدهد.
- یکی از خواص جالب شوید استفاده از آن به منظور درمان و تسکین دل درد در دام است. به عنوان مثال برای گوسفند و بز کافی است که مقدار 30 گرم تخم شوید به آنها داد که نفخ و دل درد را ساکت نمایند .
ارزش غذایی و ترکیبات موثر شوید
سبزی شوید منبع خوبی برای آهن، کلسیم، منیزیم، منگنز و فیبر غذایی است. فلاونوئیدها، کومارین، اسیدهای فنولیک و پارافین ها از دیگر مواد موثر موجود در این سبزی پرخاصیت و معطر است.
جدول ارزش و مواد غذایی شوید | |
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
انرژی | 43 کیلوکالری |
چربی | 6/41 گرم |
پروتئین | 3/46 گرم |
کربوهیدرات | 7/02 گرم |
فیبر | 2/1 گرم |
قند | 0 |
سدیم | 61 میلی گرم |
پتاسیم | 738 میلی گرم |
کلسیم | 208 میلی گرم |
آهن | 6/59 میلی گرم |
فسفر | 66 میلی گرم |
منیزیم | 55 میلی گرم |
فولات | 150 میکروگرم |
ویتامین آ | 771 واحد |
ویتامین ث | 85 میلی گرم |
مضرات شوید (موارد احتیاطی و منع مصرف)
- مقدار سدیم شوید نسبتا بالا بوده و بیمارانی که مجبور به رعایت رژیم غذای کم نمک هستند، بایستی از زیادهروی در مصرف شوید خودداری نمایند.
- بعضی افراد ممکن است در تماس با شوید دچار حساسیت پوستی شوند.
- با توجه به اینکه طبع شوید گرم است، افراد دارای مزاج گرم بایستی از زیاده روی در مصرف آن پرهیز نمایند.