طرز تهیه شامی ترش (ترشه شامی) و سفر به گیلان زیبا
به گزارش مجله انجمن دعوت، شامی ترش یا ترشه شامی از غذاهای مجذوب کننده استان گیلان و شهر رشت است که با شامی سیب زمینی تفاوت دارد. برای طرز تهیه شامی ترش ابتدا پیاز رنده شده را با گوشت چرخ نموده مخلوط کنید. آرد نخودچی، نمک، ادویه و سبزی های معطر را اضافه کنید و ورز دهید. پس از یک ساعت استراحت مایه شامی در یخچال، آن را به شکل گرد پهن نموده و در روغن سرخ کنید. گوجه را سرخ نموده و پس از کشیده شدن آب گوجه، رب انار و رب گوجه را تفت دهید. ادویه ها و آب را اضافه کنید تا سس غلیظ گردد. در نهایت شامی را در داخل سس بچینید و در 10 دقیقه پایانی، آب نارنج را اضافه کنید.

در این مطلب از مجله مجله انجمن دعوت قصد داریم تا طرز تهیه ترشه شامی گیلانی را با فوت و فن و نکات آموزش دهیم.
ترشه شامی گیلانی | |
تعداد نفرات | 4 نفر |
زمان آماده سازی | 30 دقیقه |
زمان پخت | 60 دقیقه |
مقدار سختی | میانه |
طرز تهیه شامی ترش
همه ما خطه سرسبز گیلان را با غذاهای رنگارنگ و خوشمزه می شناسیم که در ایران نظیر ندارند. از جمله این غذاها می توان به شامی ترش و طرز تهیه کوکوی اشپل گیلانی اشاره نمود که طعم های جذابی دارند. شامی ترش گیلانی برای دورهمی و مهمانی ها نیز گزینه بسیار جذابی است که از خوردن آن لذت می برید.
مواد اولیه شامی ترش
در اولین گام از طرز تهیه شامی ترش گیلانی مواد اولیه زیر را آماده کنید:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
گوشت چرخ نموده | 400 گرم |
پیاز بزرگ | 1 عدد |
سبزی معطر (گشنیز، جعفری، ترخون و مرزه) | 2 قاشق غذاخوری |
نعنا خشک | 1 قاشق غذاخوری |
رب انار | 2 قاشق غذاخوری |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
آرد نخودچی | 2 قاشق غذاخوری |
آب جوش | 1 پیمانه |
گوجه فرنگی | 2 عدد |
روغن | به میزان لازم |
نمک، زردچوبه و فلفل | به میزان لازم |
دستور پخت ترشه شامی گیلانی
در ادامه با دستور پخت شامی ترش گیلانی، مرحله به مرحله همراه ما باشید:
- مرحله اول: ابتدا پیاز را پوست گرفته و رنده کنید. پس از جدا کردن آب پیاز، زمانی که پیاز دیگر آب اضافی نداشت، آن را داخل یک کاسه بزرگ بریزید. گوشت چرخ نموده را به همراه آرد نخودچی، زردچوبه، فلفل و میزان مناسبی نمک به پیاز اضافه کنید و کمی هم بزنید.
- مرحله دوم: سبزیجات معطر شامل گشنیز، جعفری، ترخون و مرزه را به صورت ریز خرد کنید و همراه نعنا خشک داخل کاسه بریزید. مایه شامی را به دست، حداقل به مدت 7 دقیقه ورز دهید تا بافت یکسان و منسجمی به دست آورد. سپس روی آن را سلفون کشیده و یک ساعت در یخچال استراحت دهید.
- مرحله سوم: پس از خارج کردن مایه شامی از یخچال، داخل یک تابه میزانی روغن بریزید تا داغ گردد. کمی از مایه شامی را بردارید و با دست گرد کنید؛ سپس آن را با فشار، کف دست پهن نموده و داخل تابه سرخ کنید. دقت داشته باشید که هر دو طرف شامی باید سرخ و پخته گردد.
- مرحله چهارم: وقتی همه شامی ها را سرخ کردید، به سراغ تهیه سس غذا بروید. گوجه فرنگی را به صورت نگینی خرد نموده و در یک تابه با روغن تفت دهید. زمانی که آب گوجه فرنگی کشیده شد و روغن انداخت، رب گوجه فرنگی و رب انار را اضافه کنید. مانند طرز تهیه کوکو گردو اجازه دهید تا رب به خوبی تفت خورده و خامی رب از بین برود.
- مرحله پنجم: میزانی نمک، فلفل و زردچوبه را به مواد سس اضافه کنید و هم بزنید. حالا آب جوش را داخل تابه بریزید و اجازه دهید تا سس با حرارت ملایم غلیظ شده و آب تبخیر گردد.
- مرحله ششم: زمانی که سس به غلظت مناسب رسید، شامی های سرخ شده را داخل تابه بچینید و به مدت نیم ساعت در سس قرار دهید تا کاملا طعم دار و خوشمزه شوند.
- مرحله هفتم: در 10 دقیقه پایانی پخت شامی ها در سس، آب نارنج را نیز روی غذا بریزید تا خوش طعم تر گردد. پس از این مدت، شامی ها را داخل ظرف سرو بچینید و با برنج کته سرو کنید.
فوت و فن های طرز تهیه ترشه شامی گیلانی
هر غذایی همانند طرز تهیه گمج کباب فوت و فن های تهیه خاصی دارد و اگر این نکات رعایت شوند، غذای خوش طعم تری خواهید داشت. در ادامه نکات طرز تهیه شامی ترش آمده است و پیشنهاد می کنیم این موارد را حتما رعایت کنید.
- در طرز تهیه ترشه شامی به سبک گیلانی، از سبزیجات محلی مانند چوچاق و خالواش نیز استفاده می گردد. اگر به این سبزیجات دسترسی دارید، آن ها را با گوشت و دیگر مواد ترکیب کنید.
- شامی ترش باید کاملا مغزپخت گردد، اما دقت داشته باشید که شامی ها بیش از حد سرخ نشوند، چراکه سوخته و طعم آن ها تغییر می نماید.
- کسانی که به طعم گوشت قرمز علاقه ای نداشته یا به هر دلیل از خوردن گوشت قرمز منع شده اند، می توانند شامی سویا را امتحان نمایند.
- برای انسجام بیشتر مایه شامی ترش گیلانی، می توانید 1 عدد تخم مرغ را نیز داخل مواد بشکنید.
روش نگهداری شامی ترش و جلوگیری از خراب شدن ترشه شامی
شامی ترش را به مقدار مصرف خود در هر وعده تهیه کنید، اما اگر میزانی از آن باقی ماند، شامی ها را داخل ظرف درب دار ریخته و در یخچال بگذارید. دقت داشته باشید که باتوجه به ترکیب شدن شامی و سس، این غذا سریع تر فاسد می گردد. برای افزایش ماندگاری می توانید سس و شامی ها را به صورت جدا نگهداری کنید و زمانی که قصد گرم کردن آن ها را دارید، سس و شامی را در یک تابه ریخته و بپزید تا طعم دار شوند.
جایگزین ها در طرز تهیه شامی ترش
استفاده از آب نارنج در طرز تهیه شامی ترش گیلانی اهمیت زیادی دارد، اما به جای آب نارنج می توان آبغوره را نیز در لیست مواد اولیه شامی ترش جایگزین کرد. بعلاوه می توانید به جای رب انار از رب آلوچه نیز بهره ببرید یا اینکه ترکیب رب انار و رب آلوچه را به کار ببرید.
ترشه شامی، طعمی متفاوت و تکرارنشدنی
در این مطلب از مجله مجله انجمن دعوت به معرفی طرز تهیه ترشه شامی گیلانی پرداختیم و فوت وفن های تهیه آن را معرفی کردیم. پیشنهاد می کنیم این غذا را حتما تهیه نموده و از طعم خوب آن لذت ببرید. البته، اگر احساس می کنید برخی از اعضای خانواده این غذا را دوست ندارند، غذای موردعلاقه آن ها را از سفارش آنلاین غذا مجله انجمن دعوت سفارش داده و این ترشه شامی خوشمزه را برای خود و افرادی که آن را دوست دارند، تهیه کنید.
سوالات متداول
در طرز تهیه شامی ترش از چه سبزیجاتی استفاده می گردد؟
برای درست کردن شامی ترش به گشنیز، جعفری، ترخون و مرزه احتیاج دارید. بعلاوه نعنا خشک نیز از دیگر سبزیجات مورداستفاده در تهیه این غذا است. گیلانی ها از سبزی های محلی خالواش و چوچاق هم برای درست کردن شامی ترش استفاده می نمایند.
دلیل وا رفتن شامی ترش چیست؟
اگر از میزان کافی آرد نخودچی استفاده نکنید، شامی وا می رود. بعلاوه تخم مرغ نیز به انسجام مایه شامی یاری می نماید. از دیگر دلایل وا رفتن شامی می توان به ورز ندادن مایه شامی اشاره نمود.
آب نارنج را چه زمانی به سس ترشه شامی اضافه کنیم؟
پس از آنکه شامی ها را داخل سس غذا چیدید، باید در حدود 30 دقیقه روی شعله ملایم قرار دهید. در 10 دقیقه پایانی پخت شامی ها، آب نارنج را اضافه کنید. دقت داشته باشید که آب نارنج نباید بیش از حد حرارت ببیند، چراکه طعم آن تغییر می نماید.
منبع: اسنپ فود